Elstartolt a PLATO űrtávcső misszió!

Az ESA 2017. június 20-i, madridi ülésén elfogadták a 26 távcsőből álló PLATO exobolygó kutató űrtávcső küldetés tudományos programját.
Magyarország a távcsőrendszer összehangolt működését és tápellátását biztosító alkatrész (AEU, Ancillary Electronic Unit) tervezésében és megépítésében működik közre a C3S Kft. mérnökeinek köszönhetően. Forrás: mta.hu

RADCUBE előkészítő tanulmány

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Űrkutatási Iroda, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja és a C3S Kft. közös sajtótájékoztató keretében ismertette a CROSS műhold rendszer és a RADCUBE misszió részleteit 2016. május 19-én a Magyar Tudományos Akadémián.

A magyar kutatók által tervezett CROSS rendszer (Cosmic Radiation Observatory Satellite System) segítségével az eddiginél jóval pontosabban és hatékonyabban biztosítható az űrbe feljuttatott eszközök és személyek biztonsága. A hazai fejlesztés a tudományos élet szereplői számára lehetővé teheti a földi sugárzási környezet működésének alaposabb vizsgálatát és mélyrehatóbb megismerését.

A rendszer alapköve a RADCUBE küldetés, amely a CROSS rendszer első műholdjának demonstrációs repülése. A program az Európai Űrügynökség (ESA – European Space Agency) égisze alatt valósul meg, a műhold felbocsátását 2018. év végére tervezik. Az egyedülálló hazai fejlesztés igazolja, hogy a magyar innováció az űrtevékenység területén is a világ élvonalába tartozik.

Source: www.radcube.hu

Magyarország aláírta az ESA csatlakozásról szóló nyilatkozatot

Magyarország történelmet írt: aláírtuk az Európai Űrügynökséghez való csatlakozási nyilatkozatot. A ceremónián hallható előadásokon elhangzott a CubeSat műholdak űripari alkalmazhatóságának fontossága, mely cégünk egyik fő célkitűzése is egyben.

Újabb műszaki fejlesztési lehetőség az ESA PECS program keretében

Megkezdtük az egyeztető tárgyalásokat az Európai Űrügynökséggel egy intelligens hasznos-teher vezérlő alrendszer megvalósíthatóságát célzó projektről. Várhatóan a projekt folyományaként a rendszer létrehozása is feladatunk lesz.

Műszaki témájú előadás az ENSZ-ben

Vezetőségünk lehetőséget kapott egy technikai előadás megtartására Bécsben, az ENSZ Világűrbizottsága (COPUOS, Committee for the Peaceful Uses of Outer Space) Tudományos és Technikai Albizottsága ez évi, 52. ülésszakán a picoműholdak ipari célú felhasználhatóságának lehetőségeiről. Egy részletes összefoglaló olvasható az ülésről az Űrvilág portálon.

Újabb energiaellátó-rendszer sorozat jelölő lézerekhez

Leszállítottuk a jelölő lézer energiaellátó és monitorozó rendszerünk következő generációjának első szériáját. Az újabb méretcsökkentésnek köszönhetően az eszköz térfogata a hetedére csökkent azonos képességek mellett.

ESA PECS beszámoló a CubeSat prototípusokról

Az Európai Űrügynökség fogadott minket Noordwijk-ban (ESTEC), hogy bemutassuk az általunk tervezett három kisműholdas technológiát: 3U CubeSat szerkezet, valamint fedélzeti számítógép és UHF sávú kommunikációs alrendszerek demonstrációs modelljét prezentáltuk és egyúttal megkaptuk meg a lehetőséget a folytatásra.

46 nap alatt kulcsrakész elektronikai tervek és gyártás-előkészítés

Sikerült: a BME VIKING Nonprofit Zrt.-vel az EU Seventh Framework Programme, Grant Agreement No.: 318117 “NanoTherm” azonosítójú projektet lezártuk. A rövid határidő ellenére sikerült a megrendelői igényeknek megfelelően a teljes tervdokumentációt leszállítanunk.

Bővült a megrendelőink köre

Kooperációba kezdtünk a BME VIKING Nonprofit Zrt.-vel az EU Seventh Framework Programme, Grant Agreement No.: 318117 “NanoTherm” azonosítójú projekt kapcsán. A feladatunk az volt, hogy extrém rövid idő alatt végezzük el a demonstrátor áramköri kártyák tervezését és gyártás-előkészítését.

ESA PECS beszámoló

Elérkezett az első beszámolás pillanata: a kisműholdas technológiák fejlesztését célzó projektünk mérföldkőhöz érkezett. Az ESA szakembereinek tartott beszámolónkban mutattuk be a projekt tervszerű előrehaladását.